skip to Main Content
+387 32 203 010 asocijacijaleda2017@gmail.com
  • Bosanski
  • English
Početak Implementacije Projekta „Samozapošljavanje žena U Poljoprivrednoj Proizvodnji Kroz Obezbjeđivanje Plastenika“

Početak implementacije projekta „Samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji kroz obezbjeđivanje plastenika“

U periodu od mjeseca juna do kraja decembra 2013. godine Asocijacija za razvoj LEDA implementirat će projekat koji ima za cilj podržati samozapošljavanje nezaposlenih žena na ruralnom području općine Zenica.
Projekat pod nazivom „Samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji kroz obezbjeđivanje plastenika“, kojeg financiraju Američka ambasada u Sarajevu i općina Zenica, ima za cilj omogućiti plasteničku proizvodnju za 15 korisnica projekta, kroz dodjelu plastenika i organizovanje edukativnih aktivnosti, te obezbjeđenje konsultacija i monitorninga za korisnice, sve do obavljanja prvog ciklusa proizvodnje.
Ukupno 15 plastenika, svaki površine od 100m2 bit će dodijeljeno korisnicama projekta, koje će se na osnovu Javnog poziva odabrati nakon prikupljanja prijava. Jedan od osnovnih kriterija bit će da su korisnice nezaposlene žene, sa niskim ukupnim prihodima u domaćinstvu.
Ovaj projekat osim što će pružiti direktnu podršku samozapošljavanju žena na području općine Zenica, i time pozitivno utjecati na kućne budžete korisnica projekta, također otvara vrata korisnicama za daljnje učestvovanje u podsticajima i programima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Naime, uz plastenike i edukaciju koje ovaj projekat obezbjeđuje, projektom je predviđena obaveza upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, što u budućnosti članovima Registra može omogućiti podnošenje prijava na eventualne programe potpore u oblasti poljoprivrede.

Back To Top